
Jonglörlük Nedir?
Jonglörlük denge, dikkat ve refleks özelliklerimizin kullanılması sonucunda üç ve daha fazla topun ardışık olarak atılıp tutulması becerisine verilen isimdir.
Bu uygulamalara ‘Jonglaj’ ve bu işle uğraşanlara da ‘Jonglör’ denilmektedir.
Dünya’da en çok sirk ve tiyatro gibi sahne sanatlarında ayrıca, multidisipliner yönleriyle spor, sağlık ve eğitim alanlarında kullanılmaktadır.
Tabii ki bu işi meslek olarak yapanlar olduğu gibi, hobi olarak yapan insanlar da vardır.
’Oxford Üniversitesi araştırmacıları jonglörlük (birden fazla topu havaya atarak düşürmeden yakalama) gibi karmaşık işler yapmanın beyin yapısında olumlu değişimlere yol açtığını ortaya çıkardı. http://www.ox.ac.uk/news/2009-10-12-juggling-enhances-connections-brain
Araştırma için hiç jonglörlük yapmamış 24 kişi seçilerek, denekler iki gruba ayrıldı.
İlk gruba her gün 30 dakika pratik yaptırıldı. İki grup da beyin dokularındaki su moleküllerinin hareketini ölçen bir cihazla taramadan geçti. Jonglörlük eğitimi alan grubun beynindeki beyaz maddede yüzde 5 oranında artış kaydedildiği görüldü.
Beynin kullanılmayan bölgeleri sonucu Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara neden olabileceği araştırılıyor, beynin birçok bölgesini aktive ettiği tespit edilmiştir. Bunun sonucunda denge, dikkat, hafıza, refleks, koordinasyon, nesne kontrol, vb. gibi bilişsel aynı zamanda ince ve kaba motor becerilerin artması söz konusu olmaktadır.
Jonglörlük, aşağıdaki kazanımları sağlamaktadır:
- Beynin sağ ve sol loblarını dengeli kullanarak; konunun hem bütününü hem de detaylarını görebilme yeteneği kazandırır.
- Soyut ve somut düşünebilmesini sağlayarak; hızlı karar verme, sorun çözme, risk alma, odaklanabilme beceri ve yeteneklerini artırır.
- Beyindeki ‘beyaz madde’nin artırılmasıyla gelecekte iş gücü kalitesini ve verimini düşürebilecek rahatsızlıklardan uzak tutar. ( Demans, Alzheimer, Parkinson, Dikkat Eksikliği, Konsantrasyon Bozukluğu, Odaklanma Problemleri, vb. gibi bilişsel rahatsızlıkları engeller.)
- Beynimizin Amigdala ve Hipokampüs bölgelerinde kontrolümüzü geliştirerek amaç, hedef ve görevlerimizi yerine getirebilme yeteneği kazandırır.
- Üst biliş sayesinde, olaylar ve durumlara yeni bakış açıları ile yaklaşma becerisi kazandırır.
- Sosyal yönü yoğun iş gruplarında iletişim, empati, hoşgörü, ortak hedefler ve bunun gibi kavramları barındırarak, ekip ve takım bilincini hissettirir ve geliştirir.
- Beden ve ritim ile uygulanmasından dolayı beyindeki korteks kalınlığını artırarak stres kontrolü ve yönetimini geliştirir.
- El ve göz koordinasyonunu geliştirerek zihinsel ve bedensel refleks hızını artırır.
- Uzun ve hareketsiz pozisyonların oluşturduğu postür bozukluklarını engeller.
- Dikkatin yükselmesi ile yeni durum ve deneyimlere açık olmayı sağlar.
- Fikir akıcılığı ve serbest düşünme becerisi kazandırır.
- Yaratıcı ve orijinal fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar.
- Hataları faydaya çevirebilme becerisi kazandırır.
- Uzun çalışma saatlerindeki performansı artırır.
- Durumları değerlendirme kapasitesini artırır.
- Serotonin salınımına katkıda bulunur.
- Odaklanma ve yoğunlaşmayı sağlar.
- Özgüven gelişimi sağlar.

JONGLÖRLÜK ile Bütünsel BEYİN Gelişim Eğitimleri
JONGLÖRLÜK, aynı anda birkaç nesnenin ardışık olarak, belli bir hedefi gerçekleştirmeye yönelik görme, algılama, planlama, karar verme, organize etme ve yerine getirmesi ile oluşan “Hareketler Bütünüdür”.
Bilen… ile bilmeyenin…, yürüye bilen ile yürüyemeyenin, gören ile görmeyenin, … bir olmadığı gibi Jonglörlük yapan ve yapmayan bir insanın beyin kıvrımları da eşit değildir.
Jonglörlük sırasında oluşan beyin kıvrımları ve yoğunlaşmasında ki artış, beyinlerimizin birçok fonksiyonunun artığını gösteren bir veridir. http://www.ox.ac.uk/news/2009-10-12-juggling-enhances-connections-brain
Jonglörlük; Hızlı ve Doğru Algılama, Öğrenme, Hatırlama, Tasarım, Karar verme, Koordinasyon, Organizasyon, Planlama, Hareket vb. gibi günlük, akademik ve iş yaşamımızda hayati önem taşıyan konularda Bütünsel bir Gelişim sağlamaktadır.
